Οι Πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος .

Ερμής

Ο Ερμής είναι ένας από τους εσωτερικούς πλανήτες, δηλαδή αυτούς που είναι πιο κοντά στον ήλιο από ότι η γη. Είναι ο δεύτερος πιο μικρός πλανήτης και ο πιο κοντινός στον ήλιο.
Ερμής
Διάμετρος (km) 4878
Μάζα (kg) 3,3x10 23
Αποστ. από Ηλιο (A.U) 0,387
Θερμοκρασία (C) 179
Δορυφόροι -
Πώς να τον παρατηρήσουμε Ο Ερμής είναι συχνά ορατός με το γυμνό μάτι αλλά κάποιες φορές απαιτεί κιάλια ή τηλεσκόπιο. Είναι πάντα κοντά στον ήλιο οπότε είναι συνήθως ορατός λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος ή λίγο αφού δύσει. Δεν μπορεί κανείς να παρατηρήσει δομή στον Ερμή ωστόσο μπορεί να παρατηρήσεις τις φάσεις του ή άλλα φαινόμενα όπως η πρόσφατη διάβασή του μπροστά από την ήλιο.

Αφροδίτη
Αφροδίτη

Η αφροδίτη είναι ο πιο κοντινός πάνήτη στη Γη καθώς και ο πρώτος που παρατηρήθηκε με διαστημικές αποστολές. Στον νυχτερινό ουρανό παρουσιάζεται λαμπρότερη από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μετά το φεγγάρι.
Διάμετρος (km) 12104
Μάζα (kg) 4,87x10 24
Αποστ. από Ηλιο (A.U) 0,723
Θερμοκρασία (C) 453
Δορυφόροι -
Πώς να την παρατηρήσουμε Η αφροδίτη είναι πάντα ορατή με το γυμνό μάτι και ξεχωρίζει στον ουρανό για το πολύ λαμπρό άσπρο φως της. Δεν μπορεί κανείς να διακρίνει δομή στον πλανήτη με ένα τηλεσκόπιο αλλά αυτό που είναι χαρακτηριστικό είναι οι έντονες φάσεις που έχει η Αφροδίτη (όπως και το φεγγάρι) μιας και είναι εσωτερικός πλανήτης.

Γη

Αυτός ο πλανήτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Η Γη, ένας σχετικά μικρός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, είναι όπως ξέρουμε μέχρι τώρα ο μόνος πλανήτης στον οποίο έχει αναπτυχθεί ζωή.
Γη
Διάμετρος (km) 12756
Μάζα (kg) 5,98x10 24
Αποστ. από Ηλιο (A.U) 1 (ορισμός της A.U.)
Θερμοκρασία (C) 20
Δορυφόροι 1 - Η σελήνη
Πώς να την παρατηρήσουμε Για ρίξτε μια ματιά γύρω σας!

Αρης
Αρης

Γνωστός και ως κόκκινος πλανήτης. Η φαντασία των ανθρώπων τον ήθελε από παλιά να κατοικείται αλλά πρόσφατες αποστολές έδειξαν ότι δεν υπάρχει ίχνος ζωής στον πλαν'ητη. Να σημειώσουμε ότι ο Αρης ήταν ο πρώτος πλανήτης στον οποίο προσγειώθηκε γήινο σκάφος.
Διάμετρος (km) 6787
Μάζα (kg) 6,42x10 23
Αποστ. από Ηλιο (A.U) 1,524
Θερμοκρασία (C) -20
Δορυφόροι 2 - Φόβος και Δείμος
Πώς να τον παρατηρήσουμε Ο Αρης είναι ορατός με το γυμνό μάτι σαν ένα κόκκινο λαμπρό αστέρι. Λόγω της αραιής του ατμόσφαιρας, είναι δυνατό να παρατηρήσει κανείς πολλά χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του με τηλεσκόπιο, ειδκά όταν ο Αρης βρίσκεται κοντά στη Γη (όταν βρίσκεται σε αντίθεση). Οταν είναι μακριά, η παρατήρησή του με τηλεσκόπιο είναι πολύ πιο δύσκολη.

Δίας

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Η μάζα του είναι δυόμιση φορές μεγαλύτερη από ότι η μάζα όλων των άλλων πλανητών μαζί. Σημαντικό του χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη κόκκινη κηλίδα που υπάρχει στην ατμόσφαιρά του, ένας τεράστιος αντικυκλώνας.
Δίας
Διάμετρος (km) 142800
Μάζα (kg) 1,9x10 27
Αποστ. από Ηλιο (A.U) 5,203
Θερμοκρασία (C) -150
Δορυφόροι 16 - Οι 4 μεγαλύτεροι είναι οι Γανυμήδης, Ιώ, Ευρώπη, Καλλιστώ. Ο Γανυμήδης αν και δορυφόρος είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τους πλανήτες Ερμή και Πλούτωνα. Οι υπόλοιποι δορυφόροι είναι οι: Αδράστεια, Μήτις, Αμάλθεια, Θίβη, Λήδα, Ιμαλία, Λυσιθέα, Ιλάειρα, Ανάγκη, Κάρμη, Πασιφάη, Σινώπη.
Πώς να τον παρατηρήσουμε Ο Δίας είναι ιδιαίτερα λαμπρός στον νυχτερινό ουρανό, ο πιο λαμπρός μετά την Αφροδίτη. Εχει κιτρινωπό χρώμα που ξεχωρίζει. Με κιάλια μπορεί κανείς να δει τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους του ενώ με τηλεσκόπιο μπορεί να παρατηρήσει πολλά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιράς του με κυριότερο την εντυπωσιακή κόκκινη κηλίδα και τις ζώνες της ατμόσφαιράς του.

Κρόνος
Κρόνος

Ο Κρόνος είναι σίγουρα ο πιο όμορφος από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ξεχωρίζει για τους δακτύλιους από σκόνη και πέτρες που έχει γύρω του. Ο Κρόνος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.
Διάμετρος (km) 120660
Μάζα (kg) 5,29x10 26
Αποστ. από Ηλιο (A.U) 9,539
Θερμοκρασία (C) -180
Δορυφόροι Εχει 17 δορυφόρους (πιο πολλούς από οποιοδήποτε άλλον πλανήτη) διαφόρων μεγεθών. Ο μεγαλύτερος είναι ο Τιτάνας ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος και είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τον Ερμή. Οι υπόλοιποι δορυφόροι είναι οι εξής: Ατλας, Επιμηθέας, Ιανός, Μίμας, Εγκέλαδος, Τηθύς, Τελεστώ, Καλυψώ, Διώνη, Διώνη Β, Ρέα, Υπερίωνας, Ιαπετός, Φοίβη, 1980 S26, 1980 S27.
Πώς να τον παρατηρήσουμε Ο Κρόνος είναι ορατός με γυμνό μάτι σαν ένα αστέρι. Ομως το πιο εντυπωσιακό είναι όταν τον παρατηρεί κανείς με ένα τηλεσκόπιο. Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο μπορεί κανείς να παρατηρήσει τους δακτυλίους του, ένα από τα πιο ωραία θεάματα της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Με μέτριο τηλεσκόπιο μπορεί κανείς να δει και το χώρισμα Κασσίνι που χωρίζει τους δακτυλίους και με μεγαλύτερο ακόμα και κάποια δομή στην αντμόσφαιρά του. Ο Τιτάνας είναι ορατός με κιάλια ενώ με τηλεσκόπιο είναι ορατοί και άλλοι δορυφόροι.

Ουρανός

Ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, μόλις το 1781 από τον Γουίλιαμ Χέρσελ αφού είναι μόλις ορατός με το γυμνό μάτι και δεν είχε παρατηρηθεί στην αρχαιότητα. Ξεχωρίζει για το πράσινο χρώμα του.
Ουρανός
Διάμετρος (km) 51118
Μάζα (kg) 8,68x10 25
Αποστ. από Ηλιο (A.U) 19,18
Θερμοκρασία (C) -220
Δορυφόροι Εχει 15, με πιο λαμπρούς τους εξής: Μιράντα, Αριέλ, Ουμπριέλ, Τιτάνια, Ομπερόν.
Πώς να τον παρατηρήσουμε Είναι μόλις ορατός με το γυμνό μάτι και δύσκολο να εντοπιστεί. Με ένα μεσαίου μεγέθους τηλεσκόπιο το μόνο που μπορεί να δει κανείς είναι ένας μικρός πράσινος δίσκος.

Ποσειδώνας
Ποσειδώνας

Ανακαλύφθηκε θεωρητικά πριν παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο από την βαρυτική του επίδραση στον Ουρανό το 1843 ενώ παρατηρήθηκε πρώτη φορά το 1846.
Διάμετρος (km) 49528
Μάζα (kg) 1,02x10 26
Αποστ. από Ηλιο (A.U) 30,06
Θερμοκρασία (C) -220
Δορυφόροι 8 δορυφόροι με μοναδικό σημαντικού μεγέθους τον Τρίτωνα ενώ άξια αναφοράς είναι και η Νηρηίδα.
Πώς να τον παρατηρήσουμε Ο Ποσειδώνας δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι. Φαίνεται σαν ένα αστέρι με κιάλια και σαν ένας μικρός μπλε δίσκος με τηλεσκόπιο.


Πλούτωνας

Ο μικρότερος πλανήτης (είναι πιο μικρός ακόμα και από την σελήνη) και ο πιο απομακρυσμένος από τον ήλιο. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1930. Πρόσφατα, υπήρχαν διενέξεις στους επιστημονικούς κύκλους για το αν θα πρεπει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλανήτες μιας και τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν πιο πολύ στους αστεροειδείς.
Πλούτωνας
Διάμετρος (km) 2300
Μάζα (kg) 1,29x10 22
Αποστ. από Ηλιο (A.U) 39,53
Θερμοκρασία (C) -240
Δορυφόροι Εχει έναν δορυφόρο, τον Χάροντα. Πολλοί τους χαρακτηρίζουν ως σύστημα πλανητών μιας και ο Χάροντας δεν διαφέρει πολύ σε μάζα από τον Πλούτωνα.
Πώς να τον παρατηρήσουμε

αναδημοσίευση από Astrovox.gr