Το κόσκινο του Ερατοσθένη .

Έλληνας μαθηματικός (275 - 195 π.Χ.), αστρονόμος, φιλόλογος, ποιητής, γεωγράφος, συγγραφέας. Διακρινόταν για την ευρύτητα των γνώσεών του και των ενδιαφερόντων του και οι σύγχρονοί του τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις επιστημονικές του ασχολίες και τη σοβαρότητά του.
Έζησε κυρίως στην Αλεξάνδρεια, όπου κλήθηκε το 235 π.Χ. από τον Πτολεμαίο τον Ευεργέτη, για να αναλάβει τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης. Εκεί γνώρισε και τον Αρχιμήδη με τον οποίο έγιναν φίλοι. Παρόλο που ασχολήθηκε σ' όλη του τη ζωή με την επιστήμη, δεν κατόρθωσε να αναδειχθεί σε αυθεντία, να πάρει δηλ. τον τίτλο του πρώτου. Οι σύγχρονοί του τον αποκαλούσαν ο "Βήτα", ο δεύτερος δηλαδή.
Αυτός ανακάλυψε μια μέθοδο για την εύρεση των πρώτων αριθμών που ονομάστηκε "Κόσκινο του Ερατοσθένους". Στο έργο του τα "Γεωγραφικά" υπολόγισε με προσέγγιση την περιφέρεια της γης. Επίσης, μας άφησε σημαντικές εξιστορήσεις των κυριότερων ιστορικών γεγονότων από την άλωση της Τροίας μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άλλα του έργα είναι: "Ολυμπιονίκαι", "Περί Κωμωδίας", "Σκευοφορικό", "Καταστερισμοί" κ.ά.

πηγή:livepedia.gr


Κάνε κλικ στη εικόνα και δες πως δουλεύει το κόσκινο για να παράγει τους πρώτους ως το 120.



Εφαρμογή-παιχνίδι με το κόσκινο του Ερατοσθένη ! 


Οδηγίες
Για να διαγραφούν όλα τα πολλαπλάσια του 2 (εκτός από το ίδιο το 2) πατήστε 2 . 
Για να διαγραφούν όλα τα πολλαπλάσια ενός αριθμού εκτός από το ίδιο πατήστε το κουμπί του.
Πειραματιστείτε.
Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να ξεκινήσετε από την αρχή πατώντας το κουμπί reset . Ακόμη , μπορείτε να επιλέξετε ένα νέο μέγεθος για τον πίνακα στο size (Ξεκινήστε με το 100) .