O σκιτσογράφος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ... !

Ο Παπαδιαμάντης από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Στο αυτοβιογραφικό του αναφέρει ότι «Μικρός εζωγράφιζα Αγίους …». Ένας δάσκαλός του στο δημοτικό είχε αναγνωρίσει το ταλέντο του και γι’ αυτό έστειλε μερικές ζωγραφιές του στο Υπουργείο Παιδείας, για να ζητήσει την πρόνοια του υπουργείου για το μικρό καλλιτέχνη. Φαίνεται ότι ο δάσκαλός του πίστευε ότι ο Παπαδιαμάντης θα γίνει σπουδαίος ζωγράφος.Στα σχολικά τετράδια, που βρέθηκαν, φαίνεται η αγάπη του συγγραφέα για τη ζωγραφική.

Στις πρώτες σελίδες ενός τετραδίου έχει σχεδιάσει δύο καμαρωτούς αξιωματικούς σε στάση προσοχής. Ο ένας έχει σφηνωτό μούσι και φορά λαμπρή στρατιωτική στολή. Δίπλα βλέπουμε τη μορφή ενός ώριμου άνδρα σεδύο εκδοχές.Πιθανόν αυτός να είναι κάποιος δάσκαλός του.

Στην τελευταία σελίδα του τετραδίου καλλιγραφίας βρίσκουμε παραστάσεις μαυσωλείων ή περίτεχνων πύργων πάνω σε λόφους με δέντρα και βρύσες. Στο κάτω μέρος της σύνθεσης φαίνεται η εικόνα ενός αγίου τοποθετημένη σε κουβούκλιο. Μήπως αυτό το τοπίο συμβολίζει τονπαράδεισο;

Σ’ ένα άλλο τετράδιο ο Παπαδιαμάντης ζωγράφισε μορφές διαφόρων ανδρών. Πάνω δεξιά ένα δεσπότη με άμφια και μίτρα. Δίπλα μια δοκιμή για την απόδοση ενός καλόγερου (;) κι ενός ανθρώπου που κρατά μπαστούνι. Αριστερά ένα φραγκόπαπα. Στη μέση ξεχωρίζει η μορφή ενός αξιωματικού με μαύρη γενειάδα.Στο κάτω μέρος το σχέδιο ενός καραβιού.

Αλλού βλέπομε την απεικόνιση μιας αναστάσιμης πομπής στο ξεκίνημά της από την εκκλησία. Δύο παιδιά χτυπούν τις καμπάνες. Προηγούνται τα λάβαρα και οι φανοί. Ακολουθεί ο δεσπότης με την ποιμαντική ράβδο και πίσω του οι ιερείς με θυμιατά και λαμπάδες.


πηγή:Γυμνάσιο Πλατανιάς