Οι αγωνιστές του 1821 σε μυθιστορήματα !

Γνωρίστε με τρόπο μυθιστορηματικό, πρόσωπα που έστησαν τα θεμέλια ώστε να γίνει η Ελλάδα κράτος ανάμεσα στα υπόλοιπα του σύγχρονου κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί, από τη φύση τους ιδιαίτεροι, βίωσαν στην πολυτάραχη ζωή τους στιγμές μεγαλείου και έξαρσης, όπως και στιγμές πόνου και απόγνωσης, κάποιες απ’ αυτές ήταν η αφορμή για να γραφτεί, για τον καθένα χωριστά, μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, που θα γοητεύσει και θα συγκινήσει τον αναγνώστη.
Το κυρίως λογοτεχνικό κείμενο διανθίζεται με γλωσσάρι και ιστορικές μαρτυρίες και συμπληρώνεται από τη βιογραφία ή την εργογραφία του προσώπου καθώς και από βασική βιβλιογραφία.



Ένα μυθιστόρημα που μας δίνει το αληθινό δράμα της ηρωικής οικογένειας του καπετάν Καλπούζου κατά τα χρόνια της κλεφτουριάς και των αρματολών. Είναι η τραγωδία μιας μητέρας που παλεύει με τον άγραφο νόμο των κλεφτών και με τη μητρική της αγάπη.
Μια ιστορία που θυμίζει αρχαία τραγωδία, ικανή να συγκινήσει και το
υς σύγχρονους νεαρούς αναγνώστες.
Εκδόσεις:Πατάκη
Έτος έκδ
οσης:2003
Συγγραφέας:Τάκης
Λάππας
Σελίδες:143








Μυθιστορηματική βιογραφία του μεγαλύτερου κλεφτοκαπετάνιου στα χρόνια της σκλαβιάς.
Η ζωή του θρυλικού
Κατσαντώνη, που από απλό τσοπανόπουλο έγινε γρήγορα ο φόβος των Τούρκων.
Αυτό το αστροπελέκι της σκλαβιάς, όπου πέσει μέσα στον εχθρό, σκορπάει τον τρόμο και το θάνατο.
Κι ύστερα από μια ηρωική δράση, άρρωστο θα τον πιάσουν οι άνθρωποι του Αλή πασά και θα πεθάνει μαρτυρικά.
Εκδόσεις:Πατάκη
Έτος έκδοσης:2003
Συγγραφέας:Τάκης Λάππας
Σελίδες:188








Ο θαλασσομάχος του Αιγαίου είναι μια συναρπαστική βιογραφία του Λάμπρου Κατσώνη. Η περιπετειώδης και δραματική ζωή του, τα παιδικά του χρόνια στη Λιβαδειά, οι περιπλανήσεις του στη Ζάκυνθο, στην Ιταλία, στη Βιέννη και στην τσαρική Ρωσία, η εκπληκτική του σταδιοδρομία στην Αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης, οι θαλασσομαχίες και οι συγκρούσεις του με τον εχθρικό στόλο στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, οι δεσμοί του με τον Κοσμά τον Αιτωλό και το Ρήγα Φεραίο, τα τελευταία χρόνια της ζωής του και ο θάνατός του μακριά από την πατρίδα περιγράφονται αριστοτεχνικά σε αυτό το βιβλίο.
Εκδόσεις:Πατάκη
Συγγραφέας:Τάκης Λάππας

Έτος έκδοσης:2001
Σελίδες:223






Ο Αλέξανδρος και ο Δημήτριος Υψηλάντης είναι το καύχημα του Εικοσιένα. Απόγονοι μεγάλης και ιστορικής οικογένειας, παιδιά του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας, θυσίασαν ηγεμονικά αξιώματα, τίτλους, τεράστιο πλούτο και την ίδια τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους. Ο Αλέξανδρος αρχίζει την επανάσταση το 1821 και ο Δημήτριος την τελειώνει στην Πέτρα το 1829. Τη ζωή και τους ηρωικούς αγώνες των δύο πριγκίπων θα διαβάσετε σ' αυτό το βιβλίο.
Εκδόσεις:Πατάκη
Συγγραφέας:Τάκης Λάππας

Έτος έκδοσης:2001
Σελίδες:182









Η ζωή του ήρωα του 1821, που συνεχίζει να ζει, στην καρδιά κάθε Έλληνα. Ο Ανδρέας Μιαούλης είναι θρύλος. Κάθε Ελληνικό καράβιέχει κάτι από την ψυχή του, κάθε κύμα του Αιγαίου τον αναστεναγμό του. Η ζωή του, μια ζωή σαν παραμύθι, που βγήκε αληθινό, σε ένα βιβλίο που τιμάει τον αγώνα του!
Εκδόσεις:Μίνωας
Συγγραφέας:Ρώσση-Ζαϊρη Ρένα

Έτος έκδοσης:2002
Σελίδες:48








Ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο θρυλικός μπουρλοτιέρης του αγώνα, που υμνήθηκε από τους ποιητές του καιρού του πάνω από κάθε άλλον, έγινε για τον ελληνισμό το σύμβολο του αδούλωτου φρονήματος. Μαζί με το πυρπολικό, αυτό το ιδιαίτερο όπλο που απαιτούσε ευφυΐα και παλικαριά, συναποτελούν το συμβολισμό του ηρωισμού και της ψυχραιμίας που είχε ανάγκη η επανάσταση για να επικρατήσει. Εδώ, γέροντας πια, προσκεκλημένος στη ναυαρχίδα των Ρώσων, αφηγείται τα θρυλικά θαλασσινά του κατορθώματα στους αξιωματικούς ναύτες του πλοίου που κρέμονται από τα χείλη του.
Εκδόσεις:Πατάκη
Συγγραφέας:Μαρία Σκιαδαρέση
Έτος έκδοσης:2007
Σελίδες:53







Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γόνος πριγκιπικής οικογένειας, γιος και εγγονός ηγεμόνων της Βλαχίας και Μολδαβίας, στρατηγός του τσαρικού στρατού, εγκατέλειψε μια σπουδαία καριέρα και μια ζωή που πολλοί θα ζήλευαν για ένα όνειρο· τη δημιουργία ελεύθερου ελληνικού κράτους. Προσπάθησε, μα δεν κατάφερε ν' ανάψει τη φωτιά. Οι συγκυρίες δεν τον βοήθησαν. Όμως η θυσία του ίδιου και όσων τον ακολούθησαν δεν πήγε χαμένη. Στο νότο η φωτιά κατόρθωσε ν' ανάψει κι από τις φλόγες της ξεπήδησε ολοζώντανο το όνειρο του Πρίγκιπα.
Εκδόσεις:Πατάκη

Συγγραφέας:Μαρία Σκιαδαρέση
Έτος έκδοσης:2009
Σελίδες:117







Το δέντρο γ
ια να ζήσει, να μεγαλώσει και να φουντώσει θέλει ρίζες γερές. Έλα λοιπόν να σου πω σαν μυθιστόρημα ποιοι πότισαν το δέντρο της λευτεριάς... Κοσμάς ο Αιτωλός, Νικόλαος Σκουφάς, Νικοτσάρας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Μόσχω, Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, Αδαμάντιος Κοραής... Μυθιστόρημα η ζωή του καθενός και θα μπει και θα ποτίσει την καρδιά και τη ζωή σου. Μυθιστόρημα που όμως είναι αλήθεια.
Εκδόσεις:Πατάκη
Συγγραφέας:Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλ
η
Έτος έκδοσης:2004
Σελίδες:232







Ο Ρήγας Βελεστινλής, πρωτεργάτης του αγώνα, άνθρωπος αποφασιστικός, δυναμικός και εύστροφος, με όλα τα χαρακτηριστικά του παράτολμου επαναστάτη, κατόρθωσε με το έργο του, διαφωτιστικό και επαναστατικό, να δείξει, πρώτος αυτός, την αναγκαιότητα του μαζικού ξεσηκωμού. Οι μέρες πριν το μαρτυρικό του θάνατο φωτίζονται εδώ, μέσα στις φυλακές του φοβερού φρουρίου Νεμπόϊσα, μαζί με τους συντρόφους του. Και μαζί με τις μνήμες που, λίγο πριν το τέλος, σφυροκοπούν το μυαλό του, μνήμες που φέρνουν στην επιφάνεια περιπέτειες της πολυτάραχης ζωής του, δίνουν ένα ανάγνωσμα αγωνιώδες και απολαυστικό.
Εκδόσεις:Πατάκη
Συγγραφέας:Μαρία Σκιαδαρέση
Έτος έκδοσης:2007
Σελίδες:72





Οι παιχνιδιάρες ηλιαχτίδες τρύπωσαν με κόπο μέσα από τα στενά κάγκελα της φυλακής, σ' εκείνα τα άθλια μπουντρούμια της Κωνσταντινούπολης. Ήξεραν γιατί. Για να χαϊδέψουν το μελαχρινό
νεογέννητο μωράκι με τα μεγάλα αποφασιστικά μάτια, να του δώσουν δύναμη και θάρρος, να καλωσορίσουν την ηρωίδα που μόλις είχε γεννηθεί. Τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα!
Τη γυναίκα που έγινε παράδειγμα τρανό,
που έγινε θρύλος, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στην Ελλάδα και κατάφερε με τους αγώνες της να δροσίσει την πατρίδα μας με το ανεκτίμητο αγέρι της λευτεριάς!
Εκδόσεις:Μίνωας
Συγγραφέας:Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη
Έτος έκδοσης:2004
Σελίδες:44







Μια ζωή όλο φλόγα η ζωή του Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα. Ατίθασο, ξεροκέφαλο παιδί, ζωηρό και άτακτο, γίνεται ένας από τους πιο γενναίους οπλαρχηγούς της Επανάστασης του 1821.
Φιλοδοξί
α του να γίνει δεσπότης, μεγαλύτερη φιλοδοξία του να υπηρετήσει την πατρίδα. Αγωνίστηκε για την ελευθερία της όσο λίγοι και προετοίμασε τα πρώτα βήματα της Επανάστασης. Ο αγώνας και η θυσία του ενέπνευσαν σεβασμό ακόμη και στον ίδιο τον εχθρό. Έντονη προσωπικότητα, με μάτια που βγάζουν φωτιές, βροντερός, ατσάλινος, αρχηγός αληθινός.
Εκδόσεις:Μίνωας
Συγγραφέας:Φράνση Σταθάτου
Έτος έκδοσης:2003
Σελίδες:44






Αργυρόκαστρο, Τρεμπεσίνα, Ελ-Αλαμέιν: μέρη που έμειναν στην Ιστορία, αφού εκεί έχυσαν το αίμα τους χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες πολεμώντας κατά των ιταλικών και γερμανικών στρατευμάτων.
Ανδρούτσος, Μακρυγιάννης, Νικηταράς: άντρες που πολέμησαν με πάθος για την ελευθερία της πατρίδας τους κατά των Τούρκων.
Ιστορίες γνωστών αλλά και άγνωστων ηρώων από τον Πόλεμο του 1940 και την Επανάσταση του 1821 που θα μας θυμίζουν πάντα τι σημαίνει να πεθαίνει κανείς για την πατρίδα του.

Εκδόσεις:Ψυχογιός
Συγγραφέας:Συλλογικό έργο
Έτος έκδοσης:2007
Σελίδες:160