15 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών


Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές, ενώ βοηθούν και στην προστασία από τη γρίπη Η1Ν1.


handwashing_GHD_Wallpaper1Κάθε χρόνο, οι διαρροϊκές ασθένειες και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις γίνονται αιτία για το θάνατο πάνω από 3,5 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών, που γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου σε 80 χώρες του κόσμου, επισημαίνεται πως το πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικές παρεμβάσεις υγείας.


Το νερό από μόνο του δεν αρκεί. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό όταν είναι κρίσιμο – δηλαδή μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό, βοηθά να μειωθούν τα κρούσματα διάρροιας πάνω από 40% και οι αναπνευστικές λοιμώξεις σχεδόν 25%.


Επιπλέον, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι συνιστάται επίσης ως ένα βασικό μέτρο για την πρόληψη της μετάδοσης της γρίπης Η1Ν1.

 
Παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, σπάνια εφαρμόζεται και δεν είναι πάντα εύκολη η προώθησή του. Ενώ το σαπούνι είναι διαθέσιμο στα περισσότερα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά χρήσης του – στις περιστάσεις που είναι κρίσιμο – κυμαίνονται από μηδέν έως 34%.


Το ακάθαρτο νερό και η ανεπαρκής υγιεινή είναι συχνά οι βασικές αιτίες για απουσίες από την εργασία και το σχολείο, που διαιωνίζουν τον κύκλο της οικονομικής και κοινωνικής στασιμότητας σε πολλές χώρες. Οι επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της υγείας, της παιδικής επιβίωσης, της εκπαίδευσης, της παροχής νερού και της υγιεινής, τίθενται όλες σε κίνδυνο αν δεν δοθεί έμφαση στο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.


Με το σύνθημα «Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές» η παγκόσμια εκστρατεία της Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών έχει ως στόχο να καταστήσει τα παιδιά των σχολείων φορείς αλλαγής εισάγοντας παρεμβάσεις υγιεινής στα σχολεία συμπεριλαμβανόμενου του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, ώστε τα παιδιά να μεταφέρουν με τη σειρά τους αυτές τις καλές πρακτικές υγιεινής στα σπίτια και τις κοινότητές τους.


Από την Κολομβία μέχρι το Μπαγκλαντές, από την Κένυα μέχρι τις Φιλιππίνες, από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι την Αιθιοπία, περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν τη χρονιά που μας πέρασε στο γενέθλιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών.

πηγή:www.unicef.gr